“H Σερβία να μην αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές της χώρες”




Ιούνιος 13, 2012.

 Οι Βρυξέλλες  δεν έθεσαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Σερβία αναμένεται να εργαστεί για τη συνεργασία στην περιοχή και να λύσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα.


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  μετά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε στο Βελιγράδι,  λέει «πιο καθαρά» ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν από τη Σερβία τι θεωρούν ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

« Η αναγνώριση του Κοσόβου ουδέποτε έχει ορισθεί ως προϋπόθεση για τη ένταξη  της Σερβίας στην ΕΕ. Η διαδικασία  προσχώρησης της Σερβίας προς το παρόν, ως βασική προτεραιότητα θα είναι η βιώσιμη και σημαντική βελτίωση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Διεύρυνσης, Πίτερ Στάνο.

Στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται η σημασία της συνέχισης των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σερβία, όπως επισημάνθηκε σε μια έκθεση προόδου η οποία εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο και η οποία είναι θετική για το Βελιγράδι.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί  πρόοδος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλικο Κασίν, καλεί τη Σερβία για ταχύτερη δημιουργία μιας  νέας σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης συνασπισμού, που θα οριστεί πριν από τις θερινές διακοπές, ώστε να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.


«Μία από τις εργασίες που οφείλει να διεκπεραιώσει η  κυβέρνηση που θα σχηματιστεί είναι  η αποκατάσταση της δύσκολης δημοσιονομικής πραγματικότητας  και να ασχοληθεί με το ΔΝΤ», δήλωσε ο Κασίν για την Ντόϊτσε Βέλε.


--
Β92