Συγκρούσεις με KFOR στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο



Ιούνιος 1, 2012.

Εντάσεις δημιουργήθηκαν σήμερα το πρωί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί και στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα.

 Η κατάσταση είναι τεταμένη μετά από τους αποκλεισμούς που επιβάλλονται από τις  KFOR για τον αποκλεισμό των χωριών Ζβέτσαν και Ρούνταρες.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τρία άτομα τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα. Οι τραυματίες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα.

Μετά από ενέργειες των  KFOR που είχαν σκοπό την άρση των οδοφραγμάτων στην περιοχή, οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα προειδοποίησαν  τις  KFOR να μην άρουν τα οδοφράγματα στις οδούς που οδηγούν προς τα χωριά Ρούνταρες και Ζβέτσαν.

Οι δυνάμεις KFOR είχαν ανακοινώσει ότι  θα ξεκινήσουν επιχείρηση για την απόσυρση των οδοφραγμάτων  για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

Οι στρατιωτικές  δυνάμεις του ΝΑΤΟ,  χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για αν διαλύσουν  τα πλήθη των Σέρβων που δεν δίστασαν να συγκρουστούν μαζί τους.

Οι KFOR είχαν τοποθετήσει ειδικά συρματοπλέγματα για να εμποδίσουν τη συγκέντρωση των Σέρβων, καθώς  ελικόπτερα των διεθνών δυνάμεων έλεγχαν από τον αέρα την κατάσταση.

Ο Ντράγκις Μίλοβιτς εκπρόσωπος των τοπικών Σέρβων δήλωσε στο πρακτορείο Τανγιούγκ ότι οι δυνάμεις KFOR ήταν προκλητικές και καταδικάστηκαν  από τους Σέρβους. Στη συνέχει έκανε έκκληση στους συμπατριώτες του να είναι ήρεμοι και να αποφύγουν τη βία και τις επιθέσεις.

--