Ο Φρανσουά Ολάντ προετοιμάζει νέο νόμο για ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων



Ιούλιος 8, 2012.

Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε στους εκπροσώπους της Κοινότητας  των Αρμενίων ότι σχεδιάζει έναν νέο νόμο που θα θέτει ποινή στην άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως δημοσίευσε το γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο  πηγές της γαλλικής προεδρίας.


Το ιστορικό επιχείρημα έχει εδώ και καιρό γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων, οι διαφορές μεταφέρονται σε άλλες χώρες και νωρίτερα αυτό το έτος, προκλήθηκε διπλωματική κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Οι Αρμένιο υποστηρίζουν ότι ενάμισι  εκατομμύριο από τους προγόνους τους σκοτώθηκαν στη γενοκτονία του 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι 500 χιλιάδες νεκροί και τους αποδίδει στον μεγάλο αριθμό των μαχών και της πείνας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
 Ο συντηρητικό Νικολά Σαρκοζί, προκάτοχος του Ολάντ, ως πρόεδρος το Δεκέμβριο  εξόργισε την Άγκυρα καθώς πέρασε ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Όταν το έγγραφο αυτό εγκρίθηκε από την Λαϊκή Συνέλευση, η Τουρκία  έδωσε τέλος στην πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το Παρίσι.

Αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο  της Γαλλίας απέρριψε το Φεβρουάριο το νόμο, αφού επηρέαζε την ελευθερία της έκφρασης, μια απόφαση από την οποία ικανοποιήθηκε η Άγκυρα.

--