Συρία: Οι Αρμένιοι αναζητούν τη σωτηρία στην πατρίδα τους




Ιούλιος8, 2012.

Μόσχα.-


Η σύγκρουση στη Συρία αναγκάζει πολλούς Αρμένιους κατοίκους στη χώρα αυτή να προβαίνουν σε προσπάθειες εξεύρεσης ενός ασφαλούς μέρους στην ιστορική πατρίδα τους – την Αρμενία.


Σύμφωνα με το Τμήμα Διαβατηρίων και Θεωρήσεων της αρμενικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2012 ο αριθμός των Αρμενίων οι οποίοι έκαναν ενέργειες  από τη Συρία να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Αρμενίας, ήταν περίπου 2.700.

Για μια χώρα με πληθυσμό τριών εκατομμυρίων κατοίκων δεν είναι τόσο μικρό ποσοστό , ειδικά με  το δεδομένο του αυξανόμενου μεταναστευτικού ρυθμού στη χώρα.

Συγκριτικά με το 2009, το 2012 ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα στη Συρία έχει αυξηθεί τέσσερις φορές.

«Φυσικά στην Αρμενία ή Αρτσάχ – αρχαία ονομασία της Αρμενίας στα ορεινά του Καραμπάχ-  καθώς και οι Αρμένιοι της διασποράς ανησυχούμε για την κατάσταση στη Συρία. Μας ενδιαφέρει το συντομότερο δυνατό στη Συρία να βασιλέψει η ειρήνη και η σταθερότητα», δήλωσε πρόσφατα, η υπουργός της Διασποράς της Αρμενίας, κα Χακομπιάν.

Η Συρία είχε γίνει καταφύγιο για 60 χιλιάδες Αρμενίους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απόγονοι των επιζώντων από τη σφαγή του 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με έναν υπάλληλο του Υπουργείου Διασποράς, τον Τεβοσόρ Νερσισιάν, αν και πολλοί Αρμένιοι της Συρίας έχουν δική τους επιχείρηση και απολαμβάνουν  μεγάλης εκτίμησης σε αυτή τη χώρα, στη σύγκρουση που ξεκίνησε πέρυσι, έχει αναγκάσει πολλούς να σκεφτούν να αναχωρήσουν από τη χώρα. Αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Συρία  ένα ποσοστό 25 τοις εκατό που ζουν σε αυτήν.

Παρασκηνιακά στο Χαλέπι, τη Δαμασκό, στη Καμίσι, στα Λατάκια και την Καισάρεια, η αρμενική κοινότητα υποστηρίζει την κυβέρνηση του Άσαντ, αλλά δεν μπορεί να διακοινώσει τις προτιμήσεις της.

Η κατάσταση στη Συρία θερμαίνεται κάθε μέρα- μέσα σε ένα χρόνο από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί έξι πολίτες Αρμένιοι και τέσσερις στρατιώτες Αρμένιοι που υπηρετούν  στις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης.

Το αρμενικό κέντρο στη Συρία είναι η πόλη Χαλέπι, όπου υπάρχουν αρμενικές οργανώσεις, η Ένωση των Αρμενίων, η Επισκοπή της Αρμενικής Εκκλησίας και πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις της νεολαίας, των γυναικών και άλλων οργανισμών.

Την ανησυχία του για την κατάσταση των Αρμενίων της Συρίας εξέφρασε και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Τίγκραν Σαργκσιάν.

«Πρώτα από όλα μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της αρμενικής κοινότητας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τους συμπατριώτες μας» είπε ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Αρμενίας.

 Η αρμενική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει  στους Αρμένιους της Συρίας, οι οποίοι αναζητούν τη σωτηρία τους και επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στην πατρίδα, να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.


--
‘Νέα της Μόσχας’