Στο προσκήνιο πάλι η ιδέα μιας Μπενελούξ των Βαλκανίων



Ιούλιος 10, 2012.

Τίρανα.

«Συμφωνούν οι Αλβανοί Σκοπίων»


Η Αλβανή αντιπρόεδρος  του Κοινοβουλίου των Σκοπίων , Σουζάν Σαλίου, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο των Τιράνων «στη γειτονιά της Αλβανίας», είπε ότι κρίνει αναγκαία  τη εμπορική και οικονομική  συνεργασία των Αλβανών των Σκοπίων, της Αλβανία,  του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου.


Σύμφωνα με αυτήν, είναι σημαντική να γίνει μια ανοικτή συζήτηση στα Σκόπια με το αντικείμενο αυτό που έγινε πρόσφατα στα Τίρανα. 
Μια πρόταση την οποία προωθεί και ο υπουργός Οικονομίας των Σκοπίων, Σαρακίνι, ο οποίος πιστεύει ότι είναι καλή η ύπαρξη μιας εμπορικής συνεργασίας στην περιοχή , όπως εκείνη της Μπενελούξ.

Μπερίσα: θα συμμετάσχουμε σε μεγάλα έργα

Στο συνέδριο των Τιράνων ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τόνισε ότι η Αλβανία θα συμμετάσχει σε μεγάλα έργα τα οποία δεν εξυπηρετούν μόνον τους Αλβανούς αλλά ολόκληρη την περιοχή
«Οι Αλβανοί  πρέπει να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα, επειδή είναι περιφερειακά έργα. Θα χρησιμεύσουν να για γνωρίσουν την αλβανική γειτονιά, αλλά το σύνολο των περιφερειακών έργων περιλαμβάνει όλα τα έθνη της περιοχής», δήλωσε ο Μπερίσα.

«Αυτοδιάθεση»: να ενωθούν οι Αλβανοί

Ο δήμαρχος των Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα τόνισε ότι οι σχέσεις  καλής γειτονίας πρέπει να γίνουν με την οικονομική συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι,  προχώρησε ακόμη περισσότερο και τόνισε ότι είναι καιρός να ενωθούν  οι Αλβανοί και αυτό αποτελεί  ένα αναπόφευκτο γεγονός.

Ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι,  που εκπροσωπούσε  τους Αλβανούς των Σκοπίων έκανε έκκληση για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας.

--