Βουλγαρία: Καλή η συγκομιδή σιτηρών φέτος



Ιούλιος 5, 2012.

Οι εκτιμήσεις του βουλγαρικού Υπουργείου Γεωργίας  είναι θετικές ως προς τη φετινή παραγωγή σιταριού. Η συγκομιδή αναμένεται να φθάσει τα 4 εκατομμύρια τόνους σιταριού, από τους 4,1 τόνους που ήταν πέρυσι.


Μέχρι στιγμής έχουν θεριστεί το 66 τοις εκατό των σπαρμένων εκτάσεων με κριθάρι και περίπου το 10 τοις εκατό των σπαρμένων με σιτάρι.

Αυξημένες οι τιμές

Με τη συγκομιδή  έχει αρχίσει  και η διαδικασία της διαμόρφωσης των τιμών, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι είναι αυξημένες από πέρυσι.

Οι συμφωνίες που έχουν δημοσιοποιηθεί αναφέρονται στην τιμή του καλαμποκιού που κυμαίνεται  από 360 έως 370 λέβα τον τόνο, από τα 310-320 που ήταν πέρυσι.

Η αύξηση των τιμών είναι σε συνάρτηση της αυξημένης ζήτησης στις διεθνείς αγορές. Οι μεγαλύτεροι  παραγωγοί σιτηρών στον κόσμο προβλέψουν μειώσεις στην παραγωγή των σιτηρών παγκοσμίως, λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ενώ συγχρόνως υπάρχει μεγάλη ζήτηση των σιτηρών στο διεθνές εμπόριο.

Οι Βούλγαροι έμποροι σχολίασαν ότι φέτος η Βουλγαρία θα έχει αυξημένες εξαγωγές σιτηρών κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

--