Τουρκία και Αλγερία προωθούν διαστημικά προγράμματα



Ιούλιος 19, 2012.

Η Αλγερία και η Τουρκία, τα δύο μουσουλμανικά κράτη, το καθένα ξεχωριστά, προγραμματίζουν την ανάπτυξη διαστημικών κέντρων, για τους δικούς τους λόγους. 



Η Τουρκία

Η εκτελεστική επιτροπή  του Ομίλου της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Ισμέτ Γιλμάζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νεντζντέτ Οζέλ, άλλα διοικητικά στελέχη και τα μέλη της Επιτροπής.

Μετά από την τετράωρη συνάντηση εκδόθηκε απόφαση για την έναρξη της ανάπτυξης των νέων και των υφιστάμενων σχεδίων στον τομέα της Άμυνας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δήλωση από την οποία έγινε γνωστό ότι η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει  βάση εκτόξευσης δορυφόρων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η ανάπτυξη συστημάτων για την ενίσχυση της άμυνας στις επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες  δομές του τουρκικού στρατιωτικού τομέα.

Η Αλγερία

Στην Αλγερία τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντελαζίζ  Μπουτέφλικα εγκαινίασε το Κέντρο Ανάπτυξης Δορυφόρων, στην πόλη Οράν, στο δυτικό μέρος της χώρας.

Το κέντρο αυτό αποτελεί  ένα από τα λειτουργικά όργανα της Οργανισμού Διαστήματος της Αλγερίας, το οποίο εργάζεται με βάση εγχώριο σχεδιασμό και κατασκευή συστημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας των 37 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επισημαίνεται ότι η Αλγερία είναι σε θέση να αναπτύξει διαστημικό πρόγραμμα λόγω-μεταξύ άλλων- του γεγονότος ότι η χώρα διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα που υπερέβησαν  τα 182 δις δολάρια το 2011 και η χώρα έχει εξωτερικό χρέος  μόνο 4,4 δις ευρώ.

Η Αλγερία έχει αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου (11,8 δισεκατομμύρια βαρέλια), ενώ οι εκτιμήσεις εξακολουθούν  να την  κατατάσσουν ως  χώρα με τα πλουσιότερα κοιτάσματα του ‘υγρού χρυσαφιού’.

Η Αλγερία είναι μέρος των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών (ΟΠΕΚ) και ο 16ος  μεγαλύτερος παραγωγός  πετρελαίου στον κόσμο.

--