Τουρκία: Το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε από πυραύλους καταστρώματος πολεμικού πλοίου (!)




Ιούλιος 11, 2012.

Η κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού  αεροσκάφους σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις και τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο  των Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Μεχμέτ Ιρέζ, στα συντρίμμια  του αεροσκάφους δεν διαπιστώθηκε κανένα ίχνος από πυραύλους SAM.

Παρουσιάστηκε ανώμαλη κατάσταση

Το αεροπλάνο μετά την είσοδό του στον τουρκικό εναέριο χώρο επέστρεψε πάλι στο σημείο 4 προκειμένου να εκπληρώσει το καθήκον του.


Στις 11:57 το αεροσκάφος βρισκόταν 13 μίλια από τις ακτές της Συρίας και εντός  των  ελεγχόμενων χώρων του ραντάρ της Συρίας. Ήταν πολύ φυσιολογικό να ενημερωθεί για τον σημείο στο οποίο βρισκόταν. Ξαφνικά εξαφανίστηκε από τις οθόνες του ραντάρ, παρουσιάστηκε μια ανώμαλη κατάσταση και η επικοινωνία διακόπηκε.

Ξαφνικό πυραυλικό κτύπημα

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, εξαφανίστηκε από τις οθόνες του ραντάρ, που όπως φαίνεται πυροβολήθηκε και κατερρίφθη. Αυτό έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους χειριστές ή να εγγραφεί κάτι που να τους ειδοποιήσει να απομακρυνθούν  από την κατεύθυνση που πλοηγούνταν το αεροσκάφος, έτσι ώστε να κατανοήσουν  τι έπρεπε να κάνουν. Χωρίς να καταλάβουν το γιατί έλαβαν ένα ισχυρό κτύπημα, χωρίς καμιά προειδοποίηση.

Θα μπορούσε να το αποφύγει το κτύπημα…

«Το αεροσκάφος θα μπορούσε να αποφύγει ένα τέτοιο κτύπημα  με μια απότομη στροφή», υποστήριξε  ο υποπτέραρχος Ιρέζ και το περιέγραψε ως εξής: « Ο πιλότος ειδοποιείται όταν  ένας πύραυλος έρχεται επάνω του και έχει τη δυνατότητα της αλλαγής της κατεύθυνσής του αεροσκάφους».

«Οι Σύριοι ισχυρίζονται  ότι δεν αναγνώρισαν ότι ήταν τουρκικό το αεροσκάφος και το χτύπησαν. Σε όλα αυτά διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένας δισταγμός. Οι πύραυλοι της Συρίας ή οι  τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες  ελέγχονται  από ένα κεντρικό σύστημα το οποίο  δεν δέχεται ξένη παρουσία αεροπλάνων.

Από αυτό τεκμαίρεται ότι οι εντολές δόθηκαν από  τις συριακές αρχές.

Η πτώση δεν οφείλεται σε πύραυλο SAM

Ωστόσο, η πτώση του αεροσκάφους δεν οφείλεται  σε εκτόξευση πυραύλου τύπου SAM (ρωσικής κατασκευής πυραύλων επιφανείας με το σύστημα πυραύλων αέρος), γιατί  αυτοί παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας και σίγουρα θα άφηναν ίχνος της εκτόξευσής τους. Δεν υπήρξε όμως εκτόξευση πυραύλων SAM.

Το αεροσκάφος δεν χτυπήθηκε από πύραυλο SAM, αλλά από τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο με άνθρωπο χειριστή όπως αυτοί που εκτοξεύονται από το κατάστρωμα ενός πλοίου από αυτά που βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Συρίας».


--