Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την ιδέα της «Βαλκανικής Μπενελούξ»


www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 20, 2012.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την ιδέα μιας οικονομικής ένωσης των Δυτικών Βαλκανίων, μια ιδέα που πρότεινε πολιτικός αναλυτής της ιστοσελίδας EUobserver.


 Ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου  της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι η ΕΕ χαιρετίζει την ιδέα της δημιουργίας της λεγόμενης ‘βαλκανικής μπενελούξ’ ή μιας οικονομικής και πολιτικής ένωσης των Σκοπίων, της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, η οποία θα επηρεάσει θετικά την αυξανόμενη συνεργασία και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτής της περιοχής.

Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου, ανέφερε ότι  δεν υπάρχει περίπτωση οι χώρες  που θα ενταχθούν σε αυτήν την πρωτοβουλία να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ως ‘πακέτο’. «Η είσοδος στην ΕΕ εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους και την πρόοδό του, στις υποχρεώσεις του  προς την ΕΕ», είπε ο Στάνο.

Η ιδέα της οικονομικής ένωσης των βαλκανικών χωρών με το παράδειγμα της «BeNeLux»,  είχε πυροδοτήσει συζητήσεις όπου εκφράστηκαν απόψεις και αντιφατικές εκτιμήσεις.

Ενώ η πρωτοβουλία αυτή είχε υποστηριχθεί από τους αλβανικούς κύκλους στα Σκόπια, τα Τίρανα και την Πρίστινα, κρατικοί αξιωματούχοι των Σκοπίων και της Σερβίας εξέφρασαν αμφιβολίες επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική αλβανική πρωτοβουλία που προσβλέπει στη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

--