Τουρκία: «Ο αγωγός της Υπερ-Ανατολίας θα φτιαχτεί»



Ιούλιος 4, 2012.

Άγκυρα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα από την Άγκυρα και το Μπακού για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ανατολίας (αγωγός υπερ-ανατολίας- TANAP) δεν αποκλείεται να φτιαχτεί σύντομα όπως δήλωσαν δύο Τούρκοι υπουργοί  στην τουρκική εφημερίδα ‘Turkish Hurriyet Daily’.

Ο αγωγός «Trans Anatolian- TANAP” είναι ένα έργο που αναζωογονεί το «Ναμπούκο», αντί να το καταστρέφει. Αλλά ο αγωγός  των 3.300 χιλιομέτρων της γραμμής «Ναμπούκο» δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, ίσως χρειαστεί να δοθεί προτεραιότητα 


στον αγωγό TANAP, που θα παραμείνει η κύρια αρτηρία του δικτύου φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στους δημοσιογράφους.

Επιπρόσθετα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες για την αναβολή του έργου ‘Ναμπούκο’ και δήλωσε ότι ο TANAP θα ανοίξει το δρόμο για το ‘Ναμπούκο’.

«Εκείνοι οι οποίοι θέλουν να περάσουν το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, μπορούν να φτιάξουν το δικό τους αγωγό, ξεκινώντας από τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα», δήλωσε ο Μπαγκίς.

Ο Γιλντίζ, εξάλλου, δήλωσε ότι το έργο «Ναμπούκο» μάλλον θα επιζήσει ως «αγωγός της Δύσης» ως ένας μικρότερος και συντομότερος αγωγός που πιθανόν να αρχίζει από τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, αντί από το Αζερμπαϊτζάν.

--