Οι Αλβανοί άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερα σε μπύρα, καφέ και καύσιμα



Αύγουστος 13, 2012.

Οι Αλβανοί ξοδεύουν περισσότερα για μπύρα, για καφέ και για βενζίνη, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στις πωλήσεις τσιγάρων.


Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση των εισαγωγών σε τσιγάρα  δεν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλα προϊόντα που θεωρούνται ως ‘καλοκαιρινά’.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι έχουν εκτελωνιστεί 3.124 τόνοι μπύρας, ενώ πριν από ένα μήνα έφθανε τους 1.273 τόνους.

Σημαντική, επίσης, αύξηση παρατηρήθηκε στα προϊόντα καφέ και καυσίμων.
Η ζήτηση στα καύσιμα έχει μια σταθερή άνοδο παρά τις αυξημένες τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Εξάλλου οι φόροι που έχουν επιβληθεί στα προϊόντα αυτά και με την αύξηση της κατανάλωσής τους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρατικά έσοδα.

Με την αλλαγή που επήλθε στη νομοθεσία των εισαγωγών, ο φόρος καθορίζεται από το τελωνείο, από το οποίο πηγαίνουν στην αγορά  χύμα τα προϊόνα.

Στην Αλβανία τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, όπως είναι ο καφές, τα τσιγάρα, τα καύσιμα, τα ποτά, τα αρώματα κλπ, έχουν χαρακτηριστεί ως αγαθά πολυτελείας, ενώ  στην καθομιλουμένη ονομάζονται από τους εφοριακούς ή τους τελωνειακούς ως ‘σκληρά εμπορεύματα’  και σε αυτά υπάρχει ειδικός φόρος που αποδίδεται στις φορολογικές αρχές, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr