Τριμερής διάσκεψη κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ



Οι τρεις χώρες προσανατολίζονται σε τριμερή Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν  τη συνεργασία στο φυσικό αέριο

Αύγουστος 19, 2012.

Τουρκία.

Η Κύπρος, η Ελλάδα και οι Ισραηλινές αρχές θα συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για τη χρήση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου και όπως αναφέρθηκε  θα πραγματοποιήσουν για το σκοπό αυτόν τριμερή συνάντηση κορυφής, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της  ελληνικής εφημερίδας «Χαραυγή», ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι απέστειλε  επιστολή προς τον Έλληνα και Ισραηλινό συναδέλφους του για την υλοποίηση αυτής της συνάντησης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συλικιώτη, η ‘Νότια Κύπρος’ υπέβαλε στην ΕΕ προτάσεις  στην αρμόδια υπηρεσία  για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ενώ συγχρόνως άλλες προτάσεις θα τεθούν στις σχετικές συναντήσεις των υπουργών της Κύπρου –Ελλάδας- Ισραήλ στη σύνοδο που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Επιστολή- πρόσκληση έστειλε ο Συλικιώτης προς τους συναδέλφους του, τον Έλληνα  υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβεριάτο και τον Ισραηλινό Ενέργειας και υποδομών Ούζι Λαντάου και η απάντηση ήταν θετική όπως αναμενότανε.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συλικιώτη προτείνεται η δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης και αποθήκευσης  του φυσικού αερίου στην νότια Κύπρο, το οποίο θα παράγεται από την κοινή συνεργασία και θα προβλέπεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφοράς του στην ΕΕ.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr