Ρουμανία: Επιστρέφει ο Μπασέσκου στην προεδρία



Αύγουστος 27, 2012.

Το ρουμανικό κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο σήμερα για την επιστροφή του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου στο προεδρικό αξίωμα.


Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να εκπέσει του αξιώματός του ο πρόεδρος Μπασέσκου, κηρύχθηκε άκυρη, όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα και διαβάστηκε σήμερα στο ρουμανικό Κοινοβούλιο.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε, ήδη, αργά το βράδυ, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία ο Μπασέσκου επιστρέφει νόμιμα στην προεδρία.

Βουλευτές και γερουσιαστές παρουσίασαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 29 Ιουλίου 2012, για την απομάκρυνση του Τράιαν Μπασέσκου, από το γραφείο του προέδρου της Ρουμανίας.

Η Κεντρική Εκλογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ήταν πάνω από το 46,88 τοις εκατό του εκλογικού σώματος και σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις, το δημοψήφισμα θα ήταν έγκυρο αν το ποσοστό συμμετοχής ήταν πάνω από το 50 τοις εκατό των Ρουμάνων ψηφοφόρων.

Στις 21 Αυγούστου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακύρωσε την απόφαση, πράγμα που σήμαινε ότι ο Μπασέσκου θα επιστρέψει στη Προεδρία.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr