Ο Ban Κi-Moon επικρίνει το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Γάζας



Σεπτέμβριος 10, 2012.

Τελ Αβίβ.

 Ο  ο γ.γ. του ΟΗΕ, ΜΠαν Κι-Μουν, στη διάρκεια της ομιλίας του κατά τη διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε το Ισραήλ να ανακουφίσει από τα δεινά την Λωρίδα της Γάζας, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα ‘Γέντιοτ Άχρονοτ’.


Ο Γενικός Γραμματέας  του ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ, το οποίο διατηρεί μεγάλο αποκλεισμό στη Γάζα , ο οποίος έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στην περιοχή  σε μόνιμη φτώχεια και χρησιμεύει ως ένα ατού στα χέρια των εξτρεμιστών, να άρει τον βαρύ περιορισμό για να ανακουφιστεί  ο άμαχος πληθυσμός και να τερματίσει τον αποκλεισμό.

«Η διατήρηση  του αποκλεισμού σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που διαβιεί μέσα στην αυξανόμενη φτώχεια έλκει το ενδιαφέρον των πιο ακραίων ριζοσπαστών», είπε.
Το Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα.

Ο Ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, κάλεσε επίσης το Ισραήλ να σεβαστεί τα παλαιστινιακά δικαιώματα και τις διεθνείς προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σταθερού παλαιστινιακού κράτους.

«Η λύση για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, απαιτεί μια συμβατική συμφωνία που θα τερματίσει την εδώ και 45 χρόνια κατοχή και θα ενισχύσει τη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου , δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα έχει ειρήνη με το Ισραήλ», δήλωσε ο Νάβι Πίλαϊ.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr