Σκόπια: Αλβανοί πρώην μαχητές του UCK ζητούν ίση μεταχείριση με τους Σλάβους




Σεπτέμβριος 7, 2012.

Αλβανοί των Σκοπίων, πρώην μαχητές του UÇK, διαμαρτύρονται για τη στάση που τηρεί έναντι τους, το σλαβικό κράτος  της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και ζητούν την αναγνώρισή και την αποκατάστασή τους –οικονομικά και πολιτικά- άσχετα με τη διαδικασία έγκρισης ή όχι της αναγνώρισης και αποκατάστασης των πρώην μαχητών της σλαβικής οργάνωσης ‘Branitella’.


Αλβανοί Σκοπίων: ζητάμε ίση μεταχείριση

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του  Αλβανού Besim Hoda, προέδρου του Οργανισμού Βετεράνων του Πολέμου-Σκοπίων.

«Το σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί η κυβέρνηση περιέχει μόνο το 10 τοις εκατό  των βελτιώσεων που έχουν γίνει για  την αναγνώριση των δικαιωμάτων των  μελών της Branitella’με το νόμο που ψηφίστηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2002 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε αρκετές φορές. Από την άλλη πλευρά στα πρώην μέλη του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού –UÇK δεν παρέχεται τίποτε από τα δίκαια αιτήματά τους. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δείχνει τη δύναμή του και διαχωρίζει τους μαχητές σε ‘καλούς’ και ‘τρομοκράτες’, μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001».

Επίσης, ένα πρώην μέλος του UÇK, ο Muhamet Alili, που υπηρέτησε στην 113η  ταξιαρχία ζητά από το σύνολο της αλβανικής ηγεσίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, να ενωθεί και να επιλύσει το ζήτημα των πρώην μελών του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού, έτσι ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση από την κυβέρνηση σε Σλάβους και Αλβανούς στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

-


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr