Η Ρωσία «αιχμάλωτη» των Τούρκων



Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας θα αρχίσουν ελέγχους για τη διαρροή πληροφοριών

Οκτώβριος 12, 2012.

Άγκυρα.

Το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα του αεροπλάνου που πετούσε από τη Μόσχα προς τη Δαμασκό, όχι μόνο είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, αλλά  επίσης μπορεί να περιπλέξει σοβαρά τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα τη Δαμασκό.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Коммерсанть»/ Κόμερσαντ,  κατά την αιχμαλωσία του αεροπλάνου «Airbus A 320» έχουν βρεθεί 12 κούτες με τεχνικά εξαρτήματα για τα ραντάρ του συστήματος της αεράμυνας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών- ФСБ θα ξεκινήσει επίσημο έλεγχο στο προφίλ των ρωσικών αρχών για τη διαρροή πληροφοριών για το περιεχόμενο της αποστολής του φορτίου στη Συρία, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

Ενδέχεται οι Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν το ζήτημα της προμήθειας όπλων από τη Ρωσία προς τη Συρία.

Μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ανάγκασαν το «Airbus A 320» να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας με την υποψία ότι μετέφερε «φορτίο που δεν πληροί τις απαιτήσεις της πολιτικής αεροπορίας».

Στο αεροπλάνο βρέθηκαν 35 επιβάτες από τους οποίους οι 17 ήταν Ρώσοι.
Μετά από εννέα ώρες ελέγχου από τις τουρκικές αρχές, δόθηκε άδεια στο αεροσκάφος να απογειωθεί, αλλά,  κατάσχεσαν το υλικό που βρέθηκε επί του σκάφους, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα.

Η Κόμερσαντ σημειώνει ακόμη ότι επί του «Airbus A 320» ήταν 12 κούτες με τεχνικά στοιχεία για τα συστήματα αεράμυνας για εξοπλισμό της Συρίας καθώς τεκμηριώθηκε η διαδικασία αυτή. Το φορτίο αυτό δεν απαιτεί καμία ειδική επεξεργασία ή έλεγχο με το δεδομένο ότι δεν αποτελεί απειλή για το πλήρωμα ή το αεροσκάφος.

«Δεν είναι όπλο. Εάν ένα άτομο φέρει μαζί του στο αεροπλάνο ένα ραδιόφωνο δεν αποτελεί αυτό απειλή για το προσωπικό ή τους επιβάτες», είπε μία πηγή  από την εταιρεία ‘Ροσεξπορτ’ , ενώ μία άλλη θα προσθέσει ότι «Δεν υπάρχουν διεθνείς νόμοι για την απαγόρευση της  μεταφοράς αυτής και δεν παραβιάσαμε κανέναν νόμο».


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr