Η επίσκεψη του προέδρου του τουρκικού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία και οι αντιδράσεις



«Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής του παρέδωσε την απόφαση για την αποζημίωση των Βουλγάρων προσφύγων από την Ανατολική Θράκη»

Οκτώβριος 11, 2012.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ πήγε τη Βουλγαρία στα πλαίσια επίσημης εθιμοτυπικής διήμερης επίσκεψης, συνοδευόμενος από βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.


Τον Τσιτσέκ στο αεροδρόμιο της Σόφιας τον υποδέχθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας, κυβερνητικά μέλη και άλλοι αξιωματούχοι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου του Κοινοβουλίου είναι η επίσκεψη στον Βούλγαρο Πρόεδρο, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, στην Πρόεδρο της Βουλής Τσέτσκα Τσάτσεβα  και στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Το επεισόδιο

Κατά την επίσκεψή του στο βουλγαρικό κοινοβούλιο ο  Τούρκος Cemil Çiçek συναντήθηκε και με τον Pavel Şopov, αντιπρόεδρο του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου, μέλος του ακροδεξιού κόμματος ΑΤΑΚΑ,  ο οποίος του έδωσε την απόφαση του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας για την οικονομική αποζημίωση των προσφύγων Βουλγάρων από την Ανατολική Θράκη.

Ο Τσιτσέκ προσπάθησε να του εξηγήσει ότι το θέμα δεν ήταν μέσα στις διμερείς διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο Σόποφ επέμενε, αλλά εμποδίστηκε από τους φρουρούς να συνεχίσει .

Ο Σόποφ έκανε δήλωση στους δημοσιογράφους, όπου εξέφρασε  την έκπληξη του συμπεραίνοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει επίγνωση αυτού του προβλήματος, όπως είπε.

 Με τον Μπορίσοφ

Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και συνομίλησαν για 45 λεπτά. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο υπουργός Μεταφορών Ιβαίλο Μόσκοφσκι και συνομίλησαν για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Πλόβντιβ-Σβίλεγκραντ-Κωνσταντινούπολη καθώς και τα έργα των υδροηλεκτρικών σταθμών στον Άρδα και στον ποταμό Έβρο.

Ο Μπορίσοφ αναφερόμενος  στο αγωγό φυσικού αερίου Nabucco μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας δήλωσε ότι το έργο δεν αποτελεί προτεραιότητα και ότι η γραμμή αυτή θα κατασκευαστεί  μόνο σε ώρα ανάγκης, όπως είπε.

Με τον Πλεβνέλιεφ

Στη συνάντηση με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ τονίστηκε  η διεύρυνση κατά 30 τοις εκατό του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών.

Συζήτησαν ακόμη και για την επίσκεψη του Βούλγαρου Προέδρου στην Τουρκία που είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr