Γερουσιαστές των ΗΠΑ θεωρούν απαράδεκτες τις ενέργειες του Αιγύπτιου προέδρου



«Δεν θέλουμε να μετατραπεί σε εκλεγμένο δικτάτορα»

Νοέμβριος 26, 2012.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ, επέκριναν τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μούρσι, την διαχείριση του οποίου πριν από μία –δύο ημέρες, η κυβέρνηση Ομπάμα, αφειδώς επαινούσε για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του, στη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, γράφει το ρωσικό Ιτάρ Τας.


«Την Κυριακή ο έγκυρος Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο συνάδελφός του, Δημοκρατικός Κάρλ Λέβιν δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Αιγύπτιου ηγέτη να επεκτείνει σημαντικά τις εξουσίες του, προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα γιατί θεωρούνται απαράδεκτες.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Victoria Nuland εξέφρασε την ανησυχία της για την Αίγυπτο, υπενθυμίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτής της χώρας πολέμησαν εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ «γιατί ένα άτομο είχε ο συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στα χέρια του».

Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, επίσημα, προς το Κάιρο σε υψηλότερο επίπεδο και με ισχυρότερες εκφράσεις.

«Πρέπει να καταδικάσουμε τις ενέργειες του Προέδρου και τον κάνουμε να εγκαταλείψει τις προθέσεις του» δήλωσε ο Μακέιν σε συνέντευξή του στο Fox, υπονοώντας το ενδεχόμενο παγώματος της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο.

«Δεν θέλουμε ένας δημοκρατικά εκλεγμένος αυτοκράτορας να γίνει  ένας αντιδημοκρατικός εκλεγμένος δικτάτορας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν» δήλωσε στη συνέχεια προς το CNN-BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει ότι η μεταρρύθμιση στην Αίγυπτο ‘δεν πρέπει να είναι μόνο δημοκρατική, αλλά και με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της προστασίας των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr