Εκατομμύρια δαπανώνται για την ανομία στο Κοσσυφοπέδιο



Νοέμβριος 1, 2012.

Λουξεμβούργο.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει 700 εκατομμύρια ευρώ για την εδραίωση του κράτους δικαίου και τη μείωση της διαφθοράς στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά, σύμφωνα με το όργανο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνει το σερβικό ραδιόφωνο  B92.


Το ελεγκτικό σώμα που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι , εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από την ΕΕ,  η διεθνής κοινότητα από το 1999 έως το 2007 έχει δαπανήσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημειώνει το σερβικό B92,  η εντολή  «Eulex» θα παραμείνει μέχρι  τον Ιούνιο του 2014 και στην αποστολή αυτή συμμετέχουν 2.250 άτομα. Μόνο αυτή έχει προϋπολογισμό περίπου  111 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η έκθεση αξιολογεί την επιτυχία της αποστολής  ως «μέτρια».

Τα κυριότερα προβλήματα είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, το ανεπαρκές εξειδικευμένο προσωπικό  και η αδυναμία στην καταπολέμηση της διαφθοράς από τους επίσημους φορείς του Κοσσυφοπεδίου.

Σημειώνεται ότι πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία διακήρυξε το 2008, και αυτά τα κράτη είναι  η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία, σημειώνει το δημοσίευμα του Τανγιουγκ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr