Γιατί η Ρωσία θέλει νίκη του Μπαράκ Ομπάμα



Νοέμβριος 5, 2012.

Μόσχα.

Η επανασύνδεση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ διαπερνούν μέσα από το παρελθόν,  ενώ σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση τεταμένων σχέσεων.

Ωστόσο,  ο ρόλος του  ενδεχόμενου προέδρου  των ΗΠΑ, Mitt Romney,  στις σχέσεις με τη Ρωσία, θα ήταν πολύ πιο δύσκολος από ό,  τι με τον μέχρι τώρα, συνεργάτη της Ρωσίας,  Μπαράκ Ομπάμα, ισχυρίζονται ειδικοί που μίλησαν στο ραδιόφωνο «Deutsche Welle».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι από εκείνους που υπερασπίζονται δημόσια τις ΗΠΑ. Όμως, σε συνέντευξή του στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του  περιοδικού  «Russia Today»,  ο Ρώσος πρόεδρος επιφύλαξε φιλικά λόγια για τον ομόλογό του στο Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα.

«Νομίζω ότι  είναι ένας άνθρωπος ειλικρινής και πραγματικά θέλει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο» είπε ο πρόεδρος Πούτιν.

Αν δινότανε η δυνατότητα στον Πούτιν να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου 2012, είναι σίγουρο ότι θα έδινε την ψήφο του υπέρ του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως είπε ο διευθυντής, Ντμίτρι Τρενίν,  του Κέντρου της Μόσχας «Carnegie».

Μάλιστα, σε σχόλιό του ο Τρενίν έγραψε ότι το Κρεμλίνο ‘θα μπορούσε πιθανότατα να ψηφίσει Μπαράκ Ομπάμα».

Και αυτό προκύπτει ότι επί τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του Ομπάμα οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπενθύμισε, μάλιστα, τη σύμβαση του 2010 για τη συνέχιση της μείωσης και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων και τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο  Οργανισμό Εμπορίου.

Επιπρόσθετα και στο θέμα της δημιουργίας στην Ευρώπη  από το ΝΑΤΟ συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (Evropro) ο Πούτιν ευελπιστεί ότι θα βρει μια συμβιβαστική λύση με τον Ομπάμα.

«Νομίζω ότι ειλικρινά θέλει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα», είπε ο Πούτιν, όπως δημοσιεύει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων  AFP.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr