«Η αλβανική ιθαγένεια σημαντική για τους Αλβανούς που ζουν έξω από τα σύνορα του 1913»



Δεκέμβριος 10, 2012.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας αυτή την εβδομάδα θα εκδώσει απόφαση σχετικά με την χορήγηση αλβανικής ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου και αν βρίσκονται.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα με τον ηγέτη του κόμματος του Κοσσυφοπεδίου ΑΑΚ, Ραμούς Χαραντινάι.


«Οι στόχοι μου για την ιθαγένεια στους Αλβανούς, όπου και αν βρίσκονται, πιστεύω ότι περισσότερο συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

 Από την άλλη πλευρά αυτές οι στάσεις υιοθετούνται από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Οι Σκοπιανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα επιλογής, ούτε αντιπαλότητας με την αλβανική ταυτότητα. 

Άλλωστε και η Βουλγαρία δίνει  ιθαγένεια σε εκείνους του ανθρώπους που θέλουν να λάβουν τη βουλγαρική υπηκοότητα. 

Αυτό δεν σημαίνει, απόλυτα,  ότι  έχει εδαφικές διεκδικήσεις από το κράτος των Σκοπίων» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια σωστή απόφαση και προεπιλογή για τους Αλβανούς.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος τόνισε ότι:

 «Θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα αυτό στους Αλβανούς και είναι δικαίωμά τους να το εφαρμόσουν, ειδικά για τους Αλβανούς που ζουν έξω από τα σύνορα του 1913».

Εξάλλου, ο Σαλί Μπερίσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ως ιστορική την επίσκεψη του Χαραντινάι, όπως ακριβώς και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αθώωσή του.

«Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Ο Χαραντινάι, ως διοικητής του Απελευθερωτικού Πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, έχει διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην ελευθερία των Αλβανών και στην ελευθερία του αλβανικού έθνους στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Μπερίσα εξαίροντας το ρόλο του Δικαστηρίου για την αθώωση του Ραμούς Χαραντινάι.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr