Σκόπια: Οι συνομιλίες του Ιανουαρίου, κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση



‘Η περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας’

Δεκέμβριος 25, 2012.

Σκόπια.

Οι συνομιλίες για το όνομα με το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς που δρομολογούνται τον Ιανουάριο στα Σκόπια και την Αθήνα, θα αποτελέσουν το κλειδί για τη χώρα, εάν θα λάβει, δηλαδή,  θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ημερομηνίας για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνει η σκοπιανή Ντνέβνικ και προσθέτει:


Ως εκ τούτου, μέρος των εμπειρογνωμόνων μας,  προτείνει, με προσανατολισμό στις Βρυξέλλες, να οικοδομήσουμε μία στρατηγική.

 Όπως είναι γνωστό την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μία έκθεση, η οποία, μεταξύ των άλλων, οφείλει να αναφέρει τα σχετικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα, για την προώθηση της καλής γειτονίας και στην κατάληξη μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το όνομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο ‘Dnenvnik’ ότι η χώρα δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από ειλικρινή βήματα για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.

Σε ερώτηση αν στις απαιτήσεις ήταν και η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Λάιτσακ δήλωσε: Τα συμπεράσματα των Βρυξελλών είναι σαφή- αναζητούν γνήσια και ειλικρινή μέτρα για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την επίλυση της διαφοράς. Τίποτε περισσότερο».

Ωστόσο το δίλημα είναι ποια είναι τα αληθινά και ειλικρινή βήματα που πρέπει να γίνουν για πάρουμε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες;

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά,  θα εξαρτηθούν από τις κύριες συνομιλίες με τον κ. Νίμιτς, τον επόμενο μήνα, όταν θα έρθει στα Σκόπια και την Αθήνα.

Στη  συνάντηση με τον κ. Νίμιτς αναμένεται να σταθμιστούν προτάσεις, προκειμένου να αποτελέσουν βασικό έρεισμα, στα θετικά βήματα που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις. Αν  υπάρξει εμμονή στο συνταγματικό όνομα ή σε διπλή φόρμουλα, αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε μία αρνητική έκθεση από τις Βρυξέλλες. Η διπλή φόρμουλα (διπλή ονομασία) θεωρείται ως μη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο καθηγητής Τόνι Ντεσκόσκα, ο οποίος ήταν μέλος της σκοπιανής νομικής ομάδας στη δικαστική μάχη με την Ελλάδα στη Χάγη.

Προτείνει συνεργασία με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε και τον Διευθυντή του τομέα της  Διεύρυνσης Στέφανο Σαννίνο, ώστε να το θέμα να έρθει σε κάτι σαν ‘Βόρεια Μακεδονία’.

«Πρέπει να μετακινηθούμε από το συνταγματικό όνομα σε μία ονομασία γύρω από το "Βόρεια Μακεδονία". Αν η Ελλάδα αποδεχθεί το Βόρεια Μακεδονία, τότε θα έχουμε μία θετική έκθεση», θεωρεί ο Ντεσκόσκα.

Μάλιστα, χθες, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προέβησαν σε αναλύσεις για τις επερχόμενες συνομιλίες με το Νίμιτς τις οποίες θεωρούν πολύ σημαντικές.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr