Βούλγαροι Εμπειρογνώμονες: Τι χωρίζει τη Βουλγαρία και τα Σκόπια;



Δεκέμβριος 14, 2012.

Η Βουλγαρία δεν υποστηρίζει την επιθυμία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, να λάβει  μία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Κάποιοι λένε ότι η Σόφια μπορεί να επιβάλλει τους όρους της στα Σκόπια. Ωστόσο, άλλοι, υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μια λαϊκίστικη  κίνηση που δεν έχει αποτέλεσμα.
Η "Deutsche Welle" απευθύνθηκε σε τέσσερις εμπειρογνώμονες για να σχολιάσουν το εν λόγω θέμα.


Και οι τέσσερις ερωτηθέντες από την Deutsche Welle συμφωνούν, τουλάχιστον, σε αυτό: Τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ και η Βουλγαρία υποστηρίζει αυτή τη σύνδεση. Τρεις από αυτούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται  κατ’ επάγγελμα ως διπλωμάτες,  αποδέχονται  τα επιχειρήματα της σημερινής βουλγαρικής κυβέρνησης που απευθύνονται  στα Σκόπια.

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρέσβης Ιβαίλο Τρίφονοφ προτρέπει τα Σκόπια να σταματήσουν την αντι-βουλγαρική προπαγάνδα με τις παραχαράξεις της ιστορίας, την κλοπή των βουλγαρικών ιστορικών και πολιτιστικών αξιών. Την ίδια άποψη έχουν και ο Γιάνι Μιλτσάκοφ και Ναούμ Κάιτσεφ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστορικό Κρούστι Μάντσεφ υπάρχουν διαφορές που πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ της Σόφιας και των Σκοπίων και όχι μέσα από το πρίσμα του εθνικισμού του παρελθόντος και των φιλοδοξιών της ιστορικής κακοποίησης.
Ο καθηγητής Μάντσεφ θα δηλώσει: «Δεν αισθάνομαι ευτυχής που κάνουν (οι Σκοπιανοί) αγάλματα  του Φιλίππου της Μακεδονίας και άλλων δικών τους «ηρώων». 

Αλλά δεν είμαι και ευχαριστημένος από τη βουλγαρική πλευρά. Τι νόημα έχει που υπάρχει στη Βουλγαρία ένα κόμμα που ονομάζεται «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση»-VMRO;  Πρόκειται για μια οργάνωση που υπήρχε πριν από 100 χρόνια και έχει αφήσει πίσω της μια άσχημη κληρονομιά.
» Τώρα που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί να κυματίζει μια τέτοια σημαία; Η οποία είναι μολυσμένη από κάθε αμαρτία. Η ιστορία είναι συχνά ένας επιστήθιος  αγώνας συνδεδεμένη με την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Ποια είναι όμως τα συμφέροντά μας; Ή θα συνεχίσουμε να μαλώνουμε για το παρελθόν ή θα υιοθετήσουμε ζώντας στο σήμερα, το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό», τόνισε ο καθηγητής Μάντσεφ.

Ο καθηγητής, εξάλλου, Γιάνι Μιλτσάκοφ, ανησυχεί ότι η καθυστέρηση της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ θα ενισχύσει τα αντι-βουλγαρικά αισθήματα στη χώρα.
Ενώ ο Ιβαίλο Τρίφονοφ θα θέσει μία άλλη πτυχή: «Πρέπει να έχουμε κατά νου τις θέσεις των Αλβανών στα Σκόπια. Δεν θα ανεχθούν την καταστροφική θέση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων γιατί διακαώς επιθυμούν την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ο Γιάνι Μιλτσάκοφ θα τονίσει επιπρόσθετα ότι πρόσφατα τέθηκε στο προσκήνιο η ιστορία και ιδιαίτερα το ζήτημα της βουλγαρικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Θα υπενθυμίσει ότι η ιστορική συμφιλίωση είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πρόβλημα στα Βαλκάνια και όχι μόνο μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
«Πρέπει να γνωρίζουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι όχι. Ήταν οι Βούλγαροι κατακτητές  των Σκοπίων, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ κατά  την συντριπτική πλειοψηφία από τους ίδιους τους πολίτες του κράτους αυτού, η γεωγραφική αυτή περιοχή θεωρούνταν βουλγαρική;».
Πέρα όμως από όλα αυτά, αμηχανία και χλευασμός εκφράζεται από τους συνομιλητές της Deutsche Welle για τις προσπάθειες των Σκοπίων να ξαναχτίσουν την αρχαία ιστορία της Μακεδονίας.
Ο Γιάνι Μιλτσάκοφ θα αναφέρει το πρόβλημα αυτό με πολλές διενέξεις μεταξύ των Βουλγάρων και των Σκοπιανών: «Οι Βούλγαροι είναι Τάταροι ή έχουν άλλη εθνικότητα, είστε βάρβαροι» και αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να βρεθούν στην σκοπιανή προπαγάνδα.
Ας δούμε τα ‘κενά’ να εντοπίσουμε τι μας χωρίζουν. Στα Σκόπια μπορούν να κάνουν μνημεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου, μπορούν να κάνουν και του Βούδα- αυτό λένε είναι θέμα της ταυτότητας τους και αν υποστηρίζεται από τον πληθυσμό είναι δική τους δουλειά», δηλώνει ο Μιλτσάκοφ.

Ο Ιβαίλο Τριφόνοφ θα επισημάνει ότι η Βουλγαρία  δεν έχει αμαρτίες στα Σκόπια, γιατί έχει δώσει δεκάδες χιλιάδες θυμάτων για την απελευθέρωση της χώρας. Αυτά τα θύματα εκφράζονται με τους γιους των Βουλγάρων, τον Γιάνε Σαντάσκι, Γκότσι Ντέλτσεφ και όλους αυτούς που έπαιξαν ρόλο στην εξέγερση του Ίλιντεν.

Ο Ναούμ Καϊτσεφ θα τονίσει πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στο κράτος των Σκοπίων και ευελπιστεί  ότι θα καταστεί μια σταθερή ευρωπαϊκή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

--
Kros

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr