«Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη Βουλγαρία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων»




Δεκέμβριος 14, 2012.

Σκόπια.

Η Βουλγαρία να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης  και αυτής που  αυτό-αποκαλείται ‘μακεδονική’, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα  και συνεχίζει:


Αυτό είναι ένα αίτημα της Επιτροπής για την παρακολούθηση των υποχρεώσεων των κρατών μελών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Στην αναφορά σημειώνονται συγκεκριμένα ατομικά δικαιώματα, διότι όπως επισημαίνεται από την PACE, η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας ξεχωριστής ‘μακεδονικής’ μειονότητας.

Η Επιτροπή ζητά από τη Βουλγαρία να υπογράψει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες και εκφράζει την ανησυχία της για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, για την προώθηση της μητρικής γλώσσας καθώς και την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητάς τους.
Η PACE απαιτεί συστηματική και άνευ όρων καταδίκη του μίσους που εκφράζεται προς τις μειονότητες, καθώς και την υποδειγματική συμπεριφορά από τους πολιτικούς.

Απαιτεί, κυρίως, την επίλυση των προβλημάτων των Ρομά και των λοιπών μειονοτήτων, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα  του ‘Λιμπέρτας’ των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr