ΥΠΕΞ Σλοβενίας: Τα Σκόπια έδειξαν θάρρος και προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα



Δεκέμβριος 14, 2012.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Κάρλ Έργιαβετς  εξήρε τη θετική στάση των Σκοπίων που παρά τα εμπόδια στο δρόμο προς την ΕΕ παρέμειναν γενναία και δεσμεύονται στο ευρωπαϊκό όραμα και στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες όχι μόνον για την ευρωπαϊκή ένωση αλλά και για την ίδια τη χώρα.


«Αυτό θάρρος και το όραμα για το μέλλον θα αξιολογηθούν πολύ θετικά», είπε ο υπουργός της Σλοβενίας στη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Dnevnik».

«Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στα Σκόπια από το 2005, έχει εκχωρηθεί το καθεστώς υποψήφιας  για ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Περιμένουμε την ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, να λάβει  υπόψη  της, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στις σχέσεις καλής γειτονίας  και να προβεί σε θετικές αποφάσεις σχετικά με την πρόοδο της FYROM  στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ελπίζω ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη θα συνεχίσουν να προσφέρουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για μια αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές»

Αυτή ήταν η αποκλειστική  συνέντευξη για την σλαβική εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων του Karl Erjavec, υπουργού Εξωτερικών στης Σλοβενίας.

Επισημαίνεται ότι η Σλοβενία υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των Σκοπίων,  στις Βρυξέλλες και διατυπώνει, τώρα,  τη θέση ότι εκτιμά το θάρρος των Σκοπίων να παραμένουν προσηλωμένα προς την ευρωπαϊκή πορεία, παρά τα εμπόδια.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr