Η Άγκυρα και ο ηγέτης των αυτονομιστών Κούρδων κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για εκεχειρία



Ιανουάριος 9, 2013.

Άγκυρα.
Οι τουρκικές αρχές και ο Κούρδος αυτονομιστής ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία,  για να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες των ακτιβιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK,  που πραγματοποιούνται από το 1984.


Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση NTV και την εφημερίδα ‘Radikal’ η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των επιθέσεων του PKK το Μάρτιο. Σε αντάλλαγμα οι κρατικές αρχές υπόσχονται μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων των μαχητών του PKK, την αποχώρησή τους από το τουρκικό έδαφος και την επιστροφή τους στο Ιράκ. Στη συνέχεια να παραιτηθούν επισήμως από την ένοπλη δράση, όταν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν σε προχωρημένο στάδιο.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση θα απελευθερώσει σταδιακά εκατοντάδες Κούρδους ακτιβιστές που κατηγορούνται για σχέσεις με το PKK και θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις για την αναγνώριση  της κουρδικής μειονότητας.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr