«Η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα μονομερώς»



Ιανουάριος 5, 2013.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας των εξωτερικών συνόρων και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), που μονομερώς και σύμφωνα με ‘Το Βήμα’, αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση αναφέρει ότι η ιδέα της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας, που υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και ανατροφοδότηση από άλλες γειτονικές χώρες, αναφέρει η Εξπρές της Πρίστινα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει το έργο της και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εξωτερικών, για τη νομική αντιμετώπιση αυτής της πρωτοβουλίας και την κατάθεσή της στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις για τις συνέπειες της κατάθεσης, επειδή υπάρχει φόβος για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και αντίδραση από τρίτες χώρες που είναι ενάντια σε μονομερείς ενέργειες.

Η Ελλάδα θα λάβει την απόφαση αυτή χωρίς να λάβει υπόψη της και την Αλβανία μετά την κήρυξη ως άκυρης της συμφωνίας του 2009, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, σχετικά με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών.

Η είδηση, ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει για τα δικά μας σύνορα, δεν φαίνεται να απασχολεί τα μαζικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ακτιβιστής Andi Kananaj σε σχόλιο του στο Tweeter αναφέρει ότι η Ελλάδα καταφεύγει στον ΟΗΕ για το ζήτημα των συνόρων γιατί η περιοχή περιέχει πετρέλαιο τρεις φορές μεγαλύτερο σε αξία από το ελληνικό χρέος.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr