Εβραίοι Βουλγαρίας: Η τύχη των Εβραίων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι λόγος για αντι-βουλγαρική προπαγάνδα



Φεβρουάριος 14, 2013.

Ο  Μαξίμ Μπενβενίστι, πρόεδρος του Οργανισμού των Εβραίων στη Βουλγαρία, «Σαλόμ», ανακοίνωσε την επίσημη θέση της οργάνωσης για το θέμα της τύχης των Εβραίων κάτω από τη βουλγαρική κυβέρνηση στα χρόνια του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με την οργάνωση, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Βούλγαροι-Εβραίοι, σώθηκαν από την απέλαση στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.
Η σωτηρία τους είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών της πλειοψηφίας του βουλγαρικού λαού, της Βουλγαρικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της μη – φασιστικής κοινωνίας. Για την πράξη αυτή,  οι Βούλγαροι-Εβραίοι θα είναι πάντοτε ευγνώμονες.

Από τη «Σαλόμ» παραδέχονται ότι «η απέλαση των Εβραίων από τη Θράκη του Αιγαίου, από την Περιοχή της Βαρντάρσκας και του Πιρίν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εμείς οι Εβραίοι της Βουλγαρίας θρηνούμε τα αθώα θύματα, θυμόμαστε  και τιμούμε τη μνήμη τους»

Σύμφωνα με τον Οργανισμό των Εβραίων στη Βουλγαρία, τα ιστορικά στοιχεία για την τύχη των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Βουλγαρία και στα εδάφη που διαχειρίζονταν το  τότε φιλοναζιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας, δεν μπορεί να οδηγήσει σε αντι-βουλγαρική προπαγάνδα σήμερα και στο μέλλον, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr