Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει Κουρδική οντότητα στη Συρία



Φεβρουάριος 25, 2013.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της επιστροφής του αεροπορικώς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πιθανότητα ενός κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία.


Ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μία ξεχωριστή οντότητα στη βόρεια Συρία που θα συνορεύει με την Τουρκία αναφερόμενος σε πρόσφατες συμφωνίες Αράβων και Κούρδων της Συρίας.

Επεσήμανε ότι η ακεραιότητα της Συρίας είναι ένα ‘πάρα πολύ σημαντικό’ γεγονός για την Τουρκία, η οποία δεν θα ήθελε να δει προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται με το βόρειο Ιράκ, υπονοώντας σαφώς την Κουρδική Περιφέρεια.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εκμεταλλευθεί τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και της αντιπολίτευσης που αγωνίζεται να τον εκδιώξουν.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι ιδιαίτερα κατά της διαίρεσης της Συρίας και ότι «δεν θα επιτρέψουν, Θεού θέλοντος, να αναδυθεί μία τέτοια κατάσταση».

Επεσήμανε ακόμη ότι κάθε αυτόνομη οντότητα στο βόρειο τμήμα της Συρίας θα βλάψει την ακεραιότητα της χώρας και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει καμία ανάπτυξη που θα επιφέρει την αλλαγή αυτή.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr