Βουλγαρία: Εμπλοκή της ‘Χεζμπολάχ’ στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπουργκάς



Φεβρουάριος 5, 2013.

Σόφια.

Δύο άτομα που εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς, ανήκαν στο στρατιωτικό σχηματισμό της «Χεζμπολάχ».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ, μετά τη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια.


Η διαδικασία της διερεύνησης της τρομοκρατικής πράξης στο Μπουργκάς έφερε την πεποίθηση ότι σε αυτήν συμμετείχαν τρία πρόσωπα. Τα τρία αυτά άτομα διέμεναν στη χώρα με ψευδή στοιχεία ταυτότητας που είχαν εκδοθεί στο Michigan. Με τα πλαστά έγγραφα είχαν ενοικιάσει αυτοκίνητα. Εντοπίσαμε το σύνολο των μετακινήσεων τους, από τη στιγμή που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία τους. Στη χώρα κατοικούσαν κατά την περίοδο 28 Ιουνίου-18 Ιουλίου.  Κάναμε ανάλυση των κινδύνων και ελέγχου ορισμένων προσώπων», είπε ο  υπουργός Εσωτερικών Τσβ. Τσβετάνοφ.

Τα δύο άτομα προσδιορίστηκαν με την πραγματική τους ταυτότητα. Έχουν διαβατήρια της Αυστραλίας και του Καναδά από το 2006 και ζούσαν στο Λίβανο. Οι πλαστές  άδειες οδήγησης έγιναν στο Λίβανο. Σε όλη την Ευρώπη κινούνταν με τις πραγματικές τους ταυτότητες. Επίσης εισήλθαν στη Βουλγαρία με την πραγματική ταυτότητά τους, είπε ο υπουργός.

«Ακολουθήσαμε το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στην Αυστραλία και στον Καναδά και έχουμε στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση και την προέλευσή της, από την «Χεζμπολάχ». Από αυτό βγαίνει ως λογικό συμπέρασμα, ως λογική υπόθεση επαναλαμβάνω, ότι τα δύο αυτά άτομα που ταυτίστηκαν με την πραγματική ταυτότητά τους, ανήκαν στο στρατιωτικό σχηματισμό της «Χεζμπολάχ».

Από αυτήν την άποψη, εμείς πάντοτε βέβαια, επικαλούμενοι τις καλές σχέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ  της βουλγαρικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Λιβάνου, θα ενημερώσουμε σχετικά τις αρμόδιες αρχές  με τα συμπεράσματα που έχουν συναφθεί, τόσο του Λιβάνου, όσο της Αυστραλίας και του Καναδά. 

Επίσης ενημέρωση θα γίνει σε άλλους φορείς εταίρους σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ώστε να έχουμε μία πλήρη υποστήριξη στην εν εξελίξει αυτή έρευνα κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Τσβετάνοφ- σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr