Ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν σε αμφιλεγόμενες πρακτικές της CIA



Φεβρουάριος 5, 2013.

Ουάσιγκτον.

Τουλάχιστον 54 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, έχουν συνεργαστεί σε επιχειρήσεις απαγωγής, παράνομης κράτησης και βασανιστηρίων που πραγματοποίησε η CIA.
Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η "Open Society Justice Initiative" , σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.


Η έκθεση είναι μια πρωτοβουλία του νομικού προγράμματος του Ινστιτούτου «Ανοικτή Κοινωνία» και αποτελείται από 213 σελίδες.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι η  αμερικανική μυστική υπηρεσία- CIA, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευκολύνθηκε προς αυτό από  χώρες που προβαίνουν σε συλλογή πληροφοριών για τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των χωρών που έχουν συνεργαστεί στις πρακτικές της CIA και καταδικάστηκαν είναι το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Ωστόσο, ο κατάλογος αυτός περιέχει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Κύπρος, η οποία άνοιξε  τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που μετέφεραν κρατούμενους, έξω από τις δικαστικές διαδικασίες.

Επίσης, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Λιθουανία είχαν μυστικές φυλακές στο έδαφός τους.

Στην επαίσχυντη λίστα – τονίζει η Le Figaro- εντοπίζεται η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αυστρία.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr