Η Ελληνική Αντιπολίτευση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στη συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία



Φεβρουάριος 14, 2013.

Αθήνα.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, την οποία αντιπροσωπεύει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς- ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση, την Τετάρτη που υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία και την Ιταλία για την κατασκευή του υπερ-αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP) για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν  προς την Ευρώπη.


Σύμφωνα με την αντιπολίτευση αυτή η συνεργασία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και κατά της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Το δημοσίευμα του ρωσικού Ria Novosti γράφει ότι η επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την παράλειψη της κυβέρνησης να ενημερώσει το λαό ότι η υπογραφείσα συμφωνία θα επηρεάσει άλλα ενεργειακά έργα, καθώς και το έργο του ρωσικού αγωγού «South Stream» μεταξύ  Ρωσίας- Τουρκίας-Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI).

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κρυφή η συνεργασία για το θέμα αυτό,  με τον αναπληρωτή υπουργό  του State των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, νωρίτερα, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου που, κυρίως, λαμβάνει από τη Ρωσία.

Αλλά, κατά την άποψη της Ελληνικής Αντιπολίτευσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας φυσικού αερίου –ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της, ΔΕΣΦΑ, καθώς και στις προσφορές των δύο ρωσικών εταιρειών,  την “Gazprom” και  την “Negusneft”.

«Η διαθεσιμότητα της σημερινής συμφωνίας με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η πρόσφατη παρέμβαση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ,  δείχνουν ότι οι ΗΠΑ παίζουν ρόλο στις υποθέσεις της τρι-κομματικής  ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν ζήτημα σχέσεων για την ενέργεια μας, και πρότειναν οι σχέσεις αυτές  με τη Ρωσία να μην ενισχυθούν», δηλώνει η ελληνική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις θέσεις του , εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της.

Σε απάντηση του το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, όσον αφορά το αγωγό της Αδριατικής, δηλώνει ότι  ο αγωγός αυτός πληροί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και υποσχέθηκε στη δημιουργία χιλιάδων  θέσεων εργασίας.

«Ευελπιστούμε  ότι είναι η επιφανειακή προσέγγιση της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, δεν θα είναι δαπανηρή στη χώρα μας» σημειώνει το αρμόδιο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr