Οι Κούρδοι αρνήθηκαν την ‘εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα»



Φεβρουάριος 21, 2013.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου για την ‘εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα’ η κοινοβουλευτική ομάδα του  (φιλοκουρδικού) κόμματος BDP, απέρριψε την πρόταση.


Ο βουλευτής του BDP της περιφέρειας Χακκάρι, Αντίλ Κούρτ, στην ομιλία του  τόνισε ότι «η διδασκαλία στη μητρική γλώσσα είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να καταργηθεί να είναι ως κύριο μάθημα στην εκπαίδευση και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πια ταμπού για την Τουρκία. Πρέπει να γίνει, απαραιτήτως  κύρια  γλώσσα της εκπαίδευσης».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αφού οι Τούρκοι βουλευτές επιθυμούν να είναι αδελφοί με τα υπόλοιπα έθνη να σέβονται την συνύπαρξή τους και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους, όπως στην περίπτωση της γλώσσας.

Ο βουλευτής Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκγίν Αλτάι, από τη Σινώπη, αντέδρασε λέγοντας ότι το «αίτημα για εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα δεν μπορεί να γίνει δεκτό από το κόμμα μας», προσθέτοντας ότι  «δεν μπορεί σε ένα κράτος να υπάρχει εκπαίδευση σε δύο μητρικές γλώσσες, γιατί αυτό σημαίνει δύο ξεχωριστά έθνη. Εμείς είμαστε υπέρ της εθνικής ενότητας και της εθνικής ακεραιότητας», τόνισε.

Παραδειγμάτισε μάλιστα την Πατρίδα ως ένα πορτοκάλι, το οποίο περιβάλλεται από τη φλούδα που είναι η τουρκική δημοκρατία, ενώ οι εσωτερικές φέτες του πορτοκαλιού είναι οι λαοί που συνθέτουν το τουρκικό έθνος και οι φέτες του πορτοκαλιού όπως και οι λαοί είναι αδιαχώριστες.

Η ομάδα του κόμματος BDP μετά από τις συζητήσεις απέρριψε την πρόταση, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr