Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου: Ο εθνικισμός του Μπερίσα δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις



Μάρτιος 10, 2013.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, σε συνέντευξή αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού  τις χαρακτήρισε ως εθνικιστικές αλλά, τόνισε, ότι δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο χωρών.


«Το Μαυροβούνιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα παράδειγμα πολυεθνικής δημοκρατίας. Το Μαυροβούνιο είναι το μικρότερο κράτος στην περιοχή. Ακόμη και αυτή την στιγμή, έχει αποδειχθεί ότι είναι όαση πολυεθνικής δημοκρατίας και ενθαρρύνει όλα τα κράτη ότι η συνύπαρξη των θρησκειών διαφορετικών εθνοτικών ομάδων και πολιτισμών είναι δυνατή στα Βαλκάνια και από οικονομική ή δημοκρατική άποψη.

»Σήμερα αν ρωτήσετε τους αξιωματούχους στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία, στην Κροατία και στη Βοσνία, όλοι θα έχουν μία απάντηση:  Το Μαυροβούνιο είναι μία χώρα με την οποία έχουμε καμία διαφορά και υπάρχει άριστη συνεργασία.
Οι μειονότητες συμπεριλαμβανομένης της αλβανικής έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της χώρας και πρέπει να σας πω ότι οι μειονότητες αυτές δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού θα τονίσει :

«Διάβασα τις δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα και την ερμηνεία που έδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Διάβασα ακόμη και  τις δηλώσεις των διεθνών αξιωματούχων για τη θέση του Αλβανού πρωθυπουργού. Μπορώ να πω ότι έχω μια πολύ καλή σχέση με τον  πρωθυπουργό  Σαλί Μπερίσα, περισσότερο από μια προσωπική σχέση.
Υποθέτω ότι αυτή βασίζεται σε μια υπεύθυνη προσέγγιση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων με βάση στην πολύ καλή παράδοση που έχουμε στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου.

...Με βάση τις συζητήσεις που είχα με τον Σαλί Μπερίσα είμαι πεπεισμένος ότι βλέπει το μέλλον της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον ίδιο τρόπο που βλέπει την ανάγκη για τον αλβανικό λαό- έναν ζωντανό λαό που βιώνει σε διάφορες χώρες της περιοχής- να  ενωθεί μέσα από την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Τζουκάνοβιτς.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr