Hoxhaj: Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική



Μάρτιος 10, 2013.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ενβέρ Χότζα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα τις «Προκλήσεις στο σύγχρονο Κοσσυφοπέδιο: η προοπτική της Πρίστινας». Η αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα θα είναι στην υπηρεσία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ως δύο γειτονικά κράτη στην περιοχή, είπε ο Χοτζάι.


Στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης, αρχικά ο Χοτζάι αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, δηλώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το μοναδικό, επειδή «ένα κράτος από τα παλαιότερα της Ευρώπης καλωσόρισε στη διμερή συνάντηση, το νεότερο κράτος της Ευρώπης, όπως είναι η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

Σχετικά με τη σημασία της αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί- παρά την έλλειψη τεχνογνωσίας- είναι ο καλύτερος δείκτης για την ευημερία και το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα είναι προς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση έθεσαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, τα σχέδια ένταξής των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και οι ελληνο-κοσοβάρικες δυνατότητες για επενδυτικές ευκαιρίες. Στη συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης είχαν κληθεί και παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Σερβικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr