Μόνιμη η παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο



Μάρτιος 2, 2013.

Η Ρωσία επικαλούμενη  την κρίση στη Συρία και την «Αραβική Άνοιξη», σχεδιάζει να δημιουργήσει μία μόνιμη ναυτική βάση και για το σκοπό αυτόν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.


Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου – σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα- επιβεβαίωση την πρόθεση της Ρωσίας για μόνιμη παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νόβοστι, δήλωσε ότι μία ανώτερη διοίκηση με δέκα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο θεωρείται χρήσιμη για τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Το τούρκικο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία μιας νέας ναυτικής διοίκησης με ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας και υποστηρικτικά λιμάνια στην Κύπρο, Ελλάδα και Μαυροβούνιο.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια τόνισε ότι για την προστασία των ρωσικών συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας ναυτικής διοίκησης στη Μεσόγειο.

Επίσης το ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, δημοσίευσε ότι η παρουσία του ρωσικού ναυτικού θα είναι συνεχής μέχρι το 2015 και θα εργαστεί για τη δημιουργία μιας ναυτικής βάσης στην περιοχή της Μεσογείου, στα πρότυπα του στόλου των Σοβιετικών Δυνάμεων.

Ο 5ος Στόλος της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη Μεσόγειο και διαλύθηκε το 1992. Ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ, γράφε το δημοσίευμα, θεωρούνταν ο κύριος εχθρός των Σοβιετικών.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr