Τουρκία: Τελευταία δόση προς το ΔΝΤ το Μάιο


Το ΔΝΤ από τον Ινονού στον Ερντογάν-51 χρόνια


Απρίλιος 8, 2013.

Άγκυρα.

Μετά από μια μακρά περίοδο σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα, θα αρχίσει μία νέα φάση, κατά την οποία το Ταμείο θα περιορισθεί στην παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα ΄Σταρ’.


Η πρώτη επαφή με το ΔΝΤ ήταν το 1961 και κράτησε μέχρι το 2008 κατά τα έτη αυτά η Τουρκία υπέγραψε 19 συμφωνίες δανείων συνολικού ύψους 45,5 δις δολαρίων για να επιστρέψει 52,7 δις.

«Μετά την τακτοποίηση του χρέους οι θέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ΔΝΤ αλλάζουν και η Άγκυρα θα δώσει στο Ταμείο δάνειο ύψους 5 δις δολαρίων», ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να ανοίξει μια νέα γραμμή πίστωσης για το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι από το 2002 που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία, στο ΔΝΤ επεστράφη χρέος 23,5 δις δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν και τους εκπροσώπους της κυβέρνησής του, η εξυπηρέτηση του χρέους αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, η οποία έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr