Βούλγαρος πρωθυπουργός: Η έκθεση του ΕΚ προωθεί το διάλογο Σόφιας - Σκοπίων



Απρίλιος 9, 2012.

Σόφια.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Σκόπια, είναι ισορροπημένη και χρήσιμη, διότι ενθαρρύνει τη συνέχιση του διαλόγου που εμείς ξεκινήσαμε μεταξύ της Σόφιας και Σκοπίων.


Τα παραπάνω δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προς το πρακτορείο ‘Φόκους’,  Μαρίν Ράικοφ.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση επαναλαμβάνει τη σημασία της καλής γειτονίας, ως κριτήριο, προκειμένου να ανοίξει η θύρα για διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί από την πλευρά του, να αποφεύγονται ενέργειες ή δηλώσεις για συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα γειτονικά κράτη. Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα, είναι ότι το ΕΚ καλεί  για μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των ομάδων του πληθυσμού του κράτους των Σκοπίων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν βουλγαρική συνείδηση. Και αυτό δεν είναι λίγο», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Επίσης στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται η θέση για κοινές ημερομηνίες με τη Βουλγαρία, στον εορτασμό επετείων,  της κοινής ιστορίας των δύο λαών.

Αυτό δείχνει- γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα- ότι η αρχική θέση της Βουλγαρίας να συνεχίσει το διάλογο για μια πιθανή υπογραφή Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλίας με τα Σκόπια, είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω, ειλικρινά, ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε καλύτερα μηνύματα από τα Σκόπια», είπε ο Μαρίν Ράικοφ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr