Γερμανικό Ινστιτούτο: «Εστίες Κρίσης- Σκόπια, Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Κοιλάδα Πρέσεβο»



Απρίλιος 1, 2013.

Τα Σκόπια, το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και η Κοιλάδα του Πρέσεβο, εξακολουθούν να θεωρούνται  ως εστίες κρίσης, σύμφωνα με το γερμανικό βαρόμετρο «Conflict Heidelberg».


Αυτό διαπιστώθηκε από έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Χαϊδεμβέργης.

Σχετικά με τη διαμάχη «μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», οι αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα έχει παγώσει, σε αντίθεση με την κρίση στα Σκόπια, όπου οι παρουσία των Αλβανών έχει μια συνεχή αύξηση.

Η κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου καθορίζεται ως σύγκρουση μεταξύ «των αρχών του Κοσσυφοπεδίου με τις σερβικές αρχές και  τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου και χαρακτηρίζεται  ως βίαιη».

Στις εντάσεις των Βαλκανίων προστίθενται και ενδεχόμενη ανάφλεξη στη νότια Σερβία, στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, στην οποία υπάρχουν οι αλβανικοί δήμοι του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζας.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για αύξηση των εντάσεων στην περιοχή μετά την απομάκρυνση του αλβανικού μνημείου από την πόλη Πρέσεβο, στο οποίο αναγράφονταν μέλη του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού  της περιοχής. Αναφέρεται, επιπλέον, ότι στην περιοχή της Κοιλάδας,  διαβιούν περίπου 80 χιλιάδες κάτοικοι αλβανικής καταγωγής και ο Δήμαρχος του Πρέσεβο, Μουσταφά Ραγκμί,  δήλωσε πρόσφατα ότι  οι Αλβανοί επιθυμούν να σπάσουν τις σχέσεις τους με το Βελιγράδι.

Το γερμανικό Ινστιτούτο διαβλέπει και ενδεχόμενη κρίση μεταξύ Βελιγραδίου και Βοϊβοδίνας, η οποία μπορεί να ενταθεί με τη συζήτηση που γίνεται για αυτονομία στην περιοχή.

Παρόμοιες εκτιμήσεις υπάρχουν  και για την σερβική επαρχία Σάντζακ, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο με κύρια παρουσία τους Βαχαμπιστές, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr