Βούλγαροι συνταξιούχοι μηνύουν το κράτος τους στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων



Απρίλιος 9, 2013.

Η Ένωση Αποστράτων Βουλγαρίας, υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο μια συλλογική αγωγή κατά του βουλγαρικού κράτους.

Η αγωγή κατατέθηκε λόγω της σύνταξης την οποία λαμβάνει τουλάχιστον το 20 τοις εκατό των αποστράτων και είναι μικρότερη των 200 λέβα ανά μήνα (δηλαδή 102 ευρώ), ποσό το οποίο είναι κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, το οποίο –σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής είναι 233 λέβα (120 ευρώ).

«Έχουμε καταθέσει ερωτήσεις σε τρεις κατά σειρά κυβερνήσεις και είναι ακόμη αναπάντητες ή τουλάχιστον είχαμε μία ότι «Δεν υπάρχουν χρήματα». Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και με τη βοήθεια του Θεού, θα πρέπει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο  Βενελίν Ποπόφ, εμπνευστής της αγωγής.

Επιπρόσθετα ο επικεφαλής της Ένωσης Ιβάν Τσαπράζοφ,  ισχυρίζεται ότι το βουλγαρικό κράτος έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αναγκάσει την κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση στους συνταξιούχους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (μια φραντζόλα ψωμιού έχει περίπου ένα ευρώ).

Η δικηγόρος Ζελιάσκοβα που ανέλαβε την υπόθεση είναι πεπεισμένη ότι οι απόστρατοι  της Βουλγαρίας θα δικαιωθούν.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr