Σκόπια: 3η Παγκόσμια Διάσκεψη Διαθρησκευτικού Διαλόγου





«Αποστασιοποιείται από αυτήν η Ισλαμική Κοινότητα Σκοπίων»

Μάιος 10, 2013.

Σκόπια.

Περίπου 110 ξένοι και 150 εγχώριοι επισκέπτες σήμερα και αύριο θα συμμετάσχουν στο Τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Διάλογο μεταξύ των Θρησκειών και των Πολιτισμών.


Θέμα του συνεδρίου αποτελεί η «Η Ελευθερία και η Αξιοπρέπεια ως βασικές αξίες στις διαπροσωπικές, διαπολιτισμικές και διαθρησκευτικές σχέσεις» και θα εορτασθούν οι τρεις σημαντικές  χρονολογίες:

Του 1700 το Διάταγμα των Μεδιολάνων- η ελευθερία του Χριστιανισμού- τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και τα 10 χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών  της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Διάλογος των Πολιτισμών» της UNESCO με μήνυμα στην Οχρίδα για την Ειρήνη, που ξεκίνησε από τον πρώην και αείμνηστο πρόεδρο της Νοτιοσλαβίας, Μπόρις Τραϊκόφσκι το 2003.

Η Ισλαμική Θρησκεία- γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα-  θα έχει 14 εκπροσώπους: από την Ισλαμική Κοινότητα του Βελιγραδίου, Ιμάμηδες από την Αμερική, θεολόγοι και καθηγητές από Αίγυπτο, Ιράν, Τουρκία και Κοσσυφοπέδιο.

Εντύπωση προκαλεί  το μποϋκοτάζ που ανήγγειλε η Ισλαμική Κοινότητα της Νοτιοσλαβίας που εδρεύει στα Σκόπια, επειδή σύμφωνα με την αιτιολόγησή της δεν πληρούνται ορισμένες απαιτήσεις της.

Όπως και οι δύο προηγούμενες Διασκέψεις, έτσι και αυτή – η 3η Παγκόσμια Διάσκεψη,  γίνεται με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO για το Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr