Σέρβος Πατριάρχης: Ο δρόμος προς την ΕΕ δεν μπορεί να γίνει με την παραχώρηση του Κοσσυφοπεδίου



Μάιος 4, 2013.

Βελιγράδι.

Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, δήλωσε ότι η λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να βασίζεται στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας  καθώς και στην υποστήριξη της  Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια παραίτησης από την επαρχία του Κοσόβου.


Δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Σύνταγμα μας ... Κάθε αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων είναι αποδεκτή  και όσο το δυνατό  ευρύτερα δυνατή, ωστόσο η αυτοαποκαλούμενη de facto αναγνώριση στην επαρχία αυτήν, κρατικής υπόστασης, δεν είναι δυνατή», είπε ο Πατριάρχης στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Παρασκευής.

Είπε ακόμη, ότι η Εκκλησία γνωρίζει τη σημασία της ενοποίησης της Ευρώπης και την υποστήριξη της συμμετοχής της Σερβίας στη διαδικασία, αλλά τόνισε όχι σε βάρος της, θυσιάζοντας μέρος της χώρας, τα ιερά και τους ανθρώπους της.

Μιλώντας  για τη σχέση μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας και των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, ο Ειρηναίος δήλωσε ότι οι εμπειρίες από τις χώρες αυτές είναι επώδυνες, τόσο στην Κροατία και το Μαυροβούνιο, όσο και στη Νοτιοσλαβία.

Ιδιαίτερα για τη Νοτιοσλαβία, επεσήμανε ότι Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας, Ιωάννης, βρίσκεται σε φυλακή  των Σκοπίων, και, επιπρόσθετα, καταδιώκονται όλοι οι κληρικοί και οι πιστοί, στο κράτος αυτό,  που δηλώνουν ότι ανήκουν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, σημειώνει το beta.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr