Τα Βαλκάνια μεταναστεύουν στην Ευρώπη



Μάιος 12, 2013.

Σκόπια.

Από το 1998 έως το 2011, 230 χιλιάδες πολίτες της Νοτιοσλαβίας- της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας –έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και αυτό αποτιμάται με το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της.


Τα στοιχεία δημοσιεύονται  στη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Eurostat.

Εκτιμάται, όμως, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος, διότι δεν είναι γνωστό πόσοι πολίτες της Νοτιοσλαβίας βρίσκονται σε διαδικασία κατοχύρωσης της θέσης τους, στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και πόσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς προσωπικά έγγραφα και χωρίς την κατοχή της ιδιότητας του πολίτης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός  των πολιτών  που μετανάστευσαν βρίσκονται κατά σειρά στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, από το 2002 έως το 2008, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών της Νοτιοσλαβίας έχει επωφεληθεί του δικαιώματος στην ιθαγένεια των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 5.000 πολίτες κάθε χρόνο αποκτούν ιθαγένεια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Eurostat, ωστόσο, τονίζει ότι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης στις βαλκανικές χώρες είναι η Αλβανία με το τρομερό ποσοστό 45 τοις εκατό του πληθυσμού της και ακολουθεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 38,9 τοις εκατό, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr