Σκόπια: «Διαδικτυακή δράση των δημοσιογράφων για την απειλή της ελευθερίας του Τύπου»


http://www.echedoros-a.gr

Μάιος 3, 2013.

Σκόπια.

Η κοινότητα του Διαδικτύου, στο νοτιοσλαβικό κράτος, έχει αντιληφθεί την απειλή ενός νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας, για την ελευθερία του ηλεκτρονικού Τύπου.


Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Φατμίρ Μπεσίμι, είχε άτυπη συνάντηση με τους Νοτιοσλάβους δημοσιογράφους για να ακούσει τις παρατηρήσεις και τα σχόλια τους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι δύο δημοσιογραφικές ενώσεις του νοτιοσλαβικού κράτους, οι οποίοι τόνισαν ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση θα επιβάλλει λογοκρισία στην ηλεκτρονική ενημέρωση και ζήτησαν την απόσυρσή του.

Οι δημοσιογράφοι παρατηρούν ότι η κυβέρνηση περνά έναν νόμο που δεν έχει ζητηθεί και ότι ενσωματώνει διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αυτές που είναι σχετικές μόνο με τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Η Ανεξάρτητη ‘Ένωση Δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας  επισημαίνουν ότι απειλείται από την Κυβέρνηση η ελευθερία του Τύπου και φιμώνονται τα μέσα ενημέρωσης.

«Βάσει του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών,  το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο  θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα και απειλούμαστε με τη νομιμοποίηση της λογοκρισίας, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι η λογοκρισία απαγορεύεται από το νόμο», δήλωσε η Ταμάρα Τσαουσίδης, προσθέτοντας ότι  «το Διαδίκτυο είναι απεριόριστη πηγή που δεν έχει κρατικά σύνορα και η χώρα είναι παράλογο  να προσπαθήσει να περάσει μια ρύθμιση».

Σημειώνεται ότι αρκετές νοτιοσλαβικές  ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σήμερα, δεν λειτουργούν και διαμαρτύρονται κατά της λογοκρισίας, όπως φαίνεται και στη φωτό κάτω.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr