Αρνητικά στοιχεία για τον Τύπο στην Ελλάδα



Μάιος 3, 2013.

Ουάσιγκτον.

Ενώ ο ΟΗΕ εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οργάνωση «Freedom House», δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, η οποία δείχνει ότι σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ουγγαρία, Ελλάδα και Βουλγαρία,  υπήρξε δραματική μείωση  της ελευθεροτυπίας, όπως δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της ‘EurActiv’.


 Σύμφωνα με την«Freedom House»,  η οποία καταγράφει την ελευθερία του Τύπου σε 196 χώρες παγκοσμίως, η Ουγγαρία έπεσε κατά 16 θέσεις και βρίσκεται την 56η . Η έκθεση αναφέρει ότι η «κατασταλτική νομοθεσία» έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άσκηση της δημοσιογραφίας.

Η Ελλάδα έπεσε κατά 14 θέσεις και καταλαμβάνει την 84η θέση. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δημοσιογράφοι βιώνοντας σε ένα καταστρεπτικό κοινωνικό περιβάλλον και δύσκολων επαγγελματικών συνθηκών, βρίσκονται εκτεθειμένοι στη δημόσια δυσαρέσκεια. Καθώς και το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται σε κίνδυνο βίαιων επιθέσεων από το νεοναζιστικό κόμμα της «Χρυσής Αυγής».

Η Βουλγαρία υποχώρησε κατά 7 θέσεις και κατατάσσεται στην 87η θέση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο παρελθόν είχε επικρίνει  την υπερβολική συγκέντρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία.

 Η χώρα αυτή ταλανίζεται από ένα παράνομο σκάνδαλο υποκλοπών,  πρωτοφανών διαστάσεων που ονομάζεται «βουλγαρικό Watergate».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί πολλοί δημοσιογράφοι αξιοποίησαν παράνομα στοιχεία.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε κατάταξη στην 88η θέση, γράφει το δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr