Τουρκία: Οι Δημοσιογράφοι καταδικάζουν τη φυλάκιση του Blogger



Μάιος 25, 2013.

 Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν σήμερα (χθες) την απόφαση της ποινής των 13,5 μηνών που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης της 22ας Μαΐου για τον τουρκο-αρμένιο συγγραφέα και γλωσσολόγο Sevan Nisanyan για υποτιθέμενη βλασφημία του προς τον Προφήτη Μωάμεθ,  σε ανάρτησή  στο Blog του.

«Η ποινή φυλάκισης του Sevan Nisanyan είναι μια σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας της πληροφόρησης και στέλνει συγχρόνως ένα απειλητικό μήνυμα προς τους δημοσιογράφους και τους  Bloggers που είναι απαράδεκτο», λέει η Ομάδα, καλώντας την τουρκική δικαιοσύνη να ανατρέψει την ποινή  σε εφέσιμη δίκη.

«Η καταστολή των σχολίων που επικρίνουν το Ισλάμ, δεν έχει θέση σε μια κοσμική χώρα, όπως είναι η Τουρκία», αναφέρει η δήλωση.

Ο Ομάδα της ελευθερίας του Τύπου προειδοποίησε, επίσης,  την αντικατάσταση του «κεμαλικού ταμπού» της Τουρκίας με τη θρησκευτική λογοκρισία:

«Χαιρετίζουμε τη σταδιακή αποδυνάμωση της κεμαλικής Τουρκίας -του κοσμικού, εθνικιστικού, και μιλιταριστικού ταμπού- αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να ωφεληθεί εάν αυτή αντικαθίσταται από ενός νέου τύπου θρησκευτικής λογοκρισίας», αναφέρει η δήλωση  και συγχρόνως η οργάνωση ζητά την κατάργηση του άρθρου  216-3 του ποινικού κώδικα σύμφωνα με το οποίο καταδικάστηκε ο γνωστός γλωσσολόγος – blogger.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr