Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Νορβηγία: Υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία στις γυναίκες


Ιούνιος 15, 2013.

Οι βουλευτές του νορβηγικού κοινοβουλίου, (Stortinget στα νορβηγικά) την Παρασκευή 14 Ιουνίου, ενέκριναν νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα κορίτσια στη χώρα των φιόρδ θα κληθούν να υπηρετήσουν στο στρατό, στο ίδιο επίπεδο με τα αγόρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων NTB, η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων. Οι πολιτικοί αναμένουν  την πρώτη κλήση για κατάταξη και στα δύο φύλα ταυτόχρονα να αρχίσει από το 2015.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», είπε η υπουργός Άμυνας του Βασιλείου Anne-Grete Strøm-Erichsen, «το γεγονός ότι οι γυναίκες θα είναι πλέον σε θέση να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα άμυνας της χώρας, είναι σημαντική, τόσο για το νορβηγικό στρατό όσο και για τον ίδιο τον εαυτό τους».

«Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η Νορβηγία, έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, όπου η κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις θα είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες, ελπίζω και άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών, Espen Barth Eide.

Επί δεκαετίες, η νορβηγική κυβέρνηση έχει λάβει διάφορα μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική και οικονομική ζωή του κράτους. Η αντικατάσταση της εθελοντικής υποχρέωσης στη στρατιωτική θητεία με την υποχρεωτική αποτελεί ένα βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στις υποχρεώσεις του κράτους.

Οι γυναίκες σήμερα καλύπτουν περίπου το 10 τοις εκατό των ενόπλων δυνάμεων με εθελοντική κατάταξη, ενώ με το μέτρο μέχρι το 2020 θα καλύπτουν το 20 τοις εκατό.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr