Άμεση στρατιωτική ενίσχυση ανταρτών της Συρίας από τις ΗΠΑ


Οι αντάρτες της αντιπολίτευσης που ανήκουν στους «Μάρτυρες του Μάαρετ αλ Νούμαν» εγκαταλείπουν τις θέσεις τους από το στρατόπεδο  Βάντι Ντέιφ, μετά το βομβαρδισμό της πόλης  Μάαρετ αλ Νούμαν στη νότιο Συρία. (AFP PHOTO DANIEL LEAL-OLIVAS)


Ιούνιος 14, 2013.

Ουάσιγκτον-Βηρυτός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, χρησιμοποίησαν χημικά όπλα κατά των ανταρτών στη Συρία και ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε να παράσχει άμεση στρατιωτική 


βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Η νέα αξιολόγηση των πληροφοριών, η οποία προέκυψε μετά από τη ζήτηση του Ομπάμα για οριστική απόδειξη της χρησιμοποίησης χημικών όπλων, θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις για να απαντήσει επιθετικά, αφού ξεπεράστηκε το όριο που ίδιος ο Ομπάμα αποκάλεσε ως «κόκκινη γραμμή», σημειώνει χαρακτηριστικά  η λιβανική εφημερίδα ‘Σταρ’.

Μετά την απελπισία των επαναστατικών δυνάμεων, αφού έχουν υποστεί μια σειρά από αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ο Benjamin J. Rhodes, που είναι σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας των στρατηγικών επικοινωνιών του Ομπάμα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει αποφασίσει για «άμεση στρατιωτική υποστήριξη» της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Rhodes δεν διευκρίνισε αν αυτό θα περιλαμβάνει και ενισχύσεις πολεμικών όπλων για τον εξοπλισμό των ανταρτών. Είπε μόνο ότι η  στρατιωτική βοήθεια «θα είναι διαφορετική τόσο σε επίπεδο εφαρμογής, όσο και σε κλίμακα», σε ό, τι είχε εγκριθεί από πριν, όπου δεν συμπεριλαμβάνονταν φονικός εξοπλισμός, αλλά ενισχυτικά υλικά όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης και αλεξίσφαιρες φόρμες.

Μετά από μήνες έρευνας, ο Λευκός Οίκος, συγκεκριμενοποίησε τα συμπεράσματά του, σχετικά με τα χημικά όπλα που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Άσαντ.

«Μετά από διερευνητική αναθεώρηση, οι μυστικές υπηρεσίες μας, εκτιμούν ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του Σαρίν, που δημιουργεί παράλυση των νεύρων, η χρησιμοποίηση έγινε σε μικρή κλίμακα κατά της αντιπολίτευσης και πολλές φορές κατά το τελευταίο έτος», είπε ο Rhodes στους δημοσιογράφους.

«Η μυστικές υπηρεσίες μας εκτιμούν ότι από 100 έως 150 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιθέσεις χημικών όπλων στη Συρία μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι πιθανόν να μην είναι πλήρη».

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος της  Άμυνας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα διατηρήσουν τα μαχητικά F-16 και τα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στην Ιορδανία- η οποία συνορεύει με τη Συρία, μετά από μια κοινή στρατιωτική άσκηση που τελειώνει αυτό το μήνα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr