Κοινοβουλευτικές εκλογές σήμερα στην Αλβανία


Ιούνιος 23, 2013.

Ξεκίνησε σήμερα από το πρωί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των οκτώ πολιτικών σχηματισμών που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.


Οι κάλπες άνοιξαν από τις 7:00 το πρωί και αναμένεται να ψηφίσουν πάνω από 3.271.885 πολίτες, που έχουν δικαίωμα ψήφου και θα αποφασίσουν για την εκλογή των 140 μελών του νέου αλβανικού Κοινοβουλίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή  που αποτελείται από 7 μέλη – αλλά έχουν παραιτηθεί τρία μέλη της αντιπολίτευσης- θα παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας και τις πρώτες πρωινές ώρες θα γίνει δυνατή η καταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Για δεύτερη φορά ισχύει το περιφερειακό αναλογικό εκλογικό σύστημα. Η χώρα διαιρείται σε 12 επαρχίες από τις οποίες θα αναδειχθούν οι 140 νέοι βουλευτές.

Εκτός από τους τοπικούς παρατηρητές, την εκλογική παρακολουθούν εκ τους σύνεγγυς 550 διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πλήρη δέσμευσή της για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν κατευνάσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για απάτη στους καταλόγου και στα δελτία ταυτότητας.

Η πρώτη έκθεση των διεθνών παρατηρητών θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα και με περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς ημέρες.

Οι εκλογές θεωρούνται ως ένα σημαντικό τεστ για τη δημοκρατία στην Αλβανία και την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η διεθνής κοινότητα έχει απαιτήσει από όλα τα μέρη να δείξουν ωριμότητα, διαφάνεια και αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εκλογών, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr