Τουρκία: Διαφοροποίηση προέδρου Γκιουλ από τον πρωθυπουργό Ερντογάν


Ιούνιος 3, 2013.

Η προκλητική και επιθετική στάση του Ταγίπ Ερντογάν έναντι των δράσεων που έγιναν σε όλη τη χώρα, στην προσπάθειά του να περισώσει την κατάσταση του κράτους, είχε αρνητικές συνέπειες,  γράφει το τούρκικο δημοσίευμα του Sendika, που χαρακτηρίζει ως φασιστικό το κόμμα AKP,  του Ερντογάν.

Απενταντίας, ο  Αμντουλάχ Γκιούλ, σήμερα ( Ιούνιος 3) [ακριβής μεταφορά κειμένου], μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, δήλωσε ότι « λάβαμε το μήνυμα, Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνον όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε», είπε.

Ο Γκιούλ είπε ότι «υπάρχει ένα μήνυμα εκεί έξω, για όνομα του Αλλάχ, όλα αυτά αποτυπώνουν  μια απόφαση, οι ενέργειες των εξτρεμιστών για τη δημοκρατία που αντιτίθενται στις επιλογές του Ερντογάν».

Ωστόσο,  η όποια καθυστέρηση του προέδρου του AKP (πρωθυπουργού Ερντογάν) προκειμένου να σώσει την κατάσταση με ασταθείς κινήσεις δεν φαίνεται να παρέχει ηρεμία στους δρόμους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Radikal

 Η εφημερίδα Radikal,  αναφερόμενη στις δηλώσεις του Προέδρου, έγραψε ότι «ότι ο καθένας πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος μέσα στο ίδιο το κράτος στο μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Οι δημοκρατίες δεν είναι μόνο για την ημέρα των εκλογών».

Η Τουρκία έχει πρότυπο τις δυτικές δημοκρατίες

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε ότι « η Τουρκία είναι μια χώρα που πιστεύει στη δημοκρατία και στη λειτουργία των κανόνων της δημοκρατίας. Είναι μια χώρα που πιστεύει στο κράτος δικαίου. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων στις εντάσεις αποτελούν κορυφή για την όποια επίλυση στα δικαστήρια. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθούν οι δυτικές δημοκρατίες- πρότυπα».

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr